Minden bejegyzés elejére

Minden bejegyzéscím elé képzeljétek ezt: You must...

2016. december 24., szombat

Karácsonyi varázslat

Sziasztok!
Itt volt az ideje az új posztnak és mivel karácsony van, írok nektek pár sort. Na jó, nem párat, kicsit többet. (Ha valakiben felmerülne, délután én is megyek ünnepelni a családomhoz, de még van addig kb. egy szabad órám, úgyhogy mondjuk ráérek.)
Régebben írtam 2 novellát is, abból a 2. elég pocsék lett, de nem vette el a kedvem, ezért kaptok egy karácsonyi novellát, ami remélhetőleg jobb lesz.



KARÁCSONYI VARÁZSLAT


A sütőben már sült a mézeskalács és az egész házat süti-illat töltötte be. A dekoráció hetek óta a helyén volt, meleg, sárga fények világították meg a család otthonát. Sári, a család 7 éves kislánya izgatottan várta december 24-ét, hogy végre megérkezzen a Jézuska az ajándékokkal.
A kislány december 23-án este alig bírt elaludni. Nővére, Zsuzsi a szomszédos ágyon hanyatt fekve nyomkodta a telefonját.
- Maradj már nyugton! - szólt rá Sárira, mikor még 22:30kor is húga forgolódása hallatszott.
- Nem tudok. - ült fel nyögve Sári.  - Holnap karácsony.
- És? - vont vállat a nővére. Sári egyáltalán nem értette. Lehet, hogy Zsuzsi már 13 éves, de a karácsony attól még karácsony. Az utolsó gondolatot hangosan is kimondta, mire nővére egyszerűen kinevette.
- Igen, hogyne. A szeretet, békesség és a család ünnepe, aha... Nem tudom, neked hogy kerülte el eddig a figyelmedet, de Anyáék minden évben összevesznek ilyenkor. Nem is szólnak egymáshoz, ha nem muszáj. Utálom ezt az időszakot.
Sári tátott szájjal bámult. Természetesen ő is észrevette a családját ilyenkor ellepő stressz-hullámot, de ő minden évben figyelmen kívül hagyta és csak a csodára koncentrált.
Másnap reggel csörömpölésre ébredt. A szülei kiabáltak és a jelek szerint dobáltak valamit. Sári kipattant az ágyból és lerohant a lépcsőn.
- Anya, Apa, mi törté...? - kezdte csicseregve, de megtorpant. A szülei éppen egy gigantikus fát díszítettek. Sári eddig úgy tudta, hogy a fát a Jézuska hozza éjjel, így sokkos állapotban fordult a lépcsőn lesiető testvéréhez. Zsuzsi arcán keveredett a szánalom és a harag.
- Mondtam, hogy kezdjük el este. - fordult az édesanyjuk az apjukhoz. - De te, neked mindent jobban kell tudni.
- Te meg este tizenegykor sütöd a huszadik-féle süteményt! Mikor álljunk neki fát díszíteni, ha éjfélig sütsz? - replikázott az apjuk.
Sári döbbenten állt és kapkodta a fejét a két szülője között.
- Miért nem a Jézuska hozta a fát? - dadogta.
- Mert nem létezik. - fakadt ki Zsuzsi. - Nőj már fel végre, istenem!  Nem az a legfontosabb kérdés, hogy van-e Jézuska vagy nincs. Rohadtul karácsony van, a szüleink pedig megint ordítanak.
Sári szeme könnyes lett, majd felrohant a szobájukba. A szülők csendben egymásra néztek, majd Zsuzsira.
- Mondd, neked muszáj mindig ilyen flegmának lenned vele?  - kérdezte az apuka. - Csak egy kislány.
- Ti tették tönkre az egészet. Készültetek volna el időben. - rángatta a vállát Zsuzsi.
- Nekem te ne rángasd a vállad! - figyelmeztette az anyja. Zsuzsi erre is csak lebiggyesztett szájjal húzogatta a vállát, mire egy pofon csattant a sértődött arcán.
- A szobádba. Most. - mutatott a lépcsőre az anyja. Zsuzsi megszégyenítve ment fel.
A szobában Sárit látta, aki csorgó könnyekkel nézte a kis betlehemet, amit a szüleik minden évben időben elhelyeznek az ablakuk alatt. Zsuzsi szívét elöntötte a szánalom.
- Akkor... az egész egy nagy hazugság volt? - kérdezte Sári. - Nincs is Jézuska, se angyalok? Apa és Anya díszítették fel a fát minden évben? Az ajándékok is tőlük vannak?
Zsuzsi leült Sári mellé.
- Igen. Ők csinálnak mindent. Fát is, ajándékot is.
- De akkor miért hazudtak nekem? És te miért tudtad? - zokogott fel Sári. Zsuzsi átkarolta a vállát.
- Amikor kicsi voltam én is így hittem, ahogy te. Csak eljön a pillanat, amikor mindenki megtudja az igazat. De ez nem jelenti azt, hogy többet nem szeretheted a karácsonyt vagy várhatod a csodát.
- De így már nem ugyanolyan... 
- Persze, hogy nem. De tudod... mi lenne, ha te is adnál nekik valamit? - jutott eszébe Zsuzsinak a mentőötlet.
- Mit? - csillant fel Sári szeme.
- Mondjuk egy rajzot. Olyan szépen rajzolsz.
Sárinak tetszett az ötlet, így a délelőttöt rajzolással töltötte. Ebédre készen is volt a műve, de tudta, még várnia kell.
A családi ebéd kicsit feszengve, de eltelt. A finom ebéd után Sári TV-zett kicsit, ezalatt a szülők elhelyezték az ajándékokat az időközben feldíszített fa alatt.
16:00-kor Sári mosolyogva lépkedett lefelé a lépcsőn. Annak ellenére, hogy nem a Jézuska hozta a fát, gyönyörű volt. Halk zene szólt és mikor Sári meglátta az ajándékokat, elfeledkezett a reggeli sírásról. Boldogan bújt a szüleihez. Énekeltek, majd kibontották az ajándékokat.
A vidám bontogatást csengőszó szakította félbe. Az anyukájuk felállt, ajtót nyitott, majd pár perc múlva egy csomaggal tért vissza.
- Mi ez Mama? - kérdezte Zsuzsi.
- "Sárinak szeretettel" - olvasta fel a mellékelt kártyán látható írást az apjuk. - Ez különös.
- Kérem, kérem! - ugrált Sári. Miután kibontotta a csomagot, boldogan felsikoltott. Az a baba volt benne, amit kinézett magának a boltban, de az anyukája túl drágának tartotta megvenni.
A szülők tanácstalanul néztek egymásra.
- Drágám, mondtam, hogy ez nagyon drága. - súgta a férjének az anyuka. De a férje ugyanolyan döbbenten válaszolt.
- Nem én voltam. Láttam, hogy drága. 13.000 forintot nem adok ki egy játékbabáért.
- Mama, Papa, nagyon köszönöm! - borult a nyakukba Sári.
- Kicsikém... nem mi voltunk. - vallották be a szülők. Sári erre eltátotta a száját.
- Akkor ki?
- Fogalmunk sincs. Valaki nagyon szerethet téged, kicsim.
A család a nap további részében ezen a rejtélyen gondolkodott. Lefekvésnél Sári izgatottan csacsogott.
- Zsuzsi, ez olyan izgalmas! Lehet, hogy mégis az angyalok hozták? - nézegette mosolyogva a csillagos eget.
- Előfordulhat. - mosolygott vissza Zsuzsi. - Vannak még csodák. 
A két lány lassan álomba merült. Zsuzsi utolsó gondolata az volt, hogy a kishúga boldog mosolyáért bőven megérte elkölteni az összes zsebpénzét. Sári megérdemel egy kis igazi varázslatot.
Nagyon boldog karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak!
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése