Minden bejegyzés elejére

Minden bejegyzéscím elé képzeljétek ezt: You must...

2015. május 2., szombat

Might Read&Watch it: Bridget Jones naplója

Sziasztok!
Ne haragudjatok, de megint nagyon régóta nem jelentkeztem, ezért szégyellem is magam rendesen. :(
Viszont! Tekintettel arra, hogy gimibe járok, és jövőhéten érettségi van, az egész hét szünet, szóval hét közben is tudok írni nektek!! :) (Kivéve csütörtöktől-szombatig, mikor is osztálykirándulás lesz, amit nagyon nem akarok...)
Remélem megbocsátjátok ezt a majdnem 1 hónapos kihagyást, és továbbra is ránéztek a blogra!
Akkor térjünk a lényegre.





Nem tudom biztosan, hogy okos választás-e ezt a könyvet ajánlani nektek, hiszen ez egy felnőtt könyv. Vagyis főként felnőtt, szingli nőknek íródott. Én elolvastam, nem durva egyáltalán, de a szüleim kicsit furán néztek, hogy miért olvasok ilyeneket 16 évesen. Na mindegy.

Az íróról:

Helen Fielding egy angol írónő, aki ezzel a sorozatával futott be nagyon. Más könyvéről nem nagyon hallottam, pedig van neki. Ennek ellenére ő ilyen tipikus egy könyves író.




Bridget Jones's Diary(Bridget Jones naplója):
A sztori:

Főhősnőnk egy magányos 30as angol hölgy, aki még nem találta meg az igazi férfit. Nem is nagyon keresi, valljuk be őszintén. (Hacsak az álmodozást nem tekintjük annak...) Dohányzik, iszik, fogyózik (vagy úgy tesz) és el van a baráti körével a kis világában. A szülei minden évben kiszemelnek neki valakit, de ő hallani sem akar ezekről a jelöltekről.
Egészen addig, amíg a szülei nem Mark Darcy-t szemelik ki neki. Mark Darcy magas, jól kereső és jóképű ügyvéd... és nagyon bunkó tud lenni. Bridge és Mark között azonnal lángra kap az utálkozás. Legalábbis Bridget részéről mindenképpen.
Később megkedveli a férfit, de közben viszonyba bonyolódik a főnökével. Ezt meddig lehet így folytatni? Különösen azután, hogy kiderül: a 2 férfi igencsak közel áll egymáshoz és rendezetlen ügyeik vannak egymással...



Szereplők:
- Bridget:

Szeleburdi és meggondolatlan nő, aki hisz abban, hogy létezik szőke herceg, csak meg kell találni.
Nem túlzottan okos, de a helyén van a szíve, ha segíteni kell valakin. Rengeteg önsegítő könyvet olvas, ezek alapján próbál élni, ami néha igen vicces dolgokhoz vezet.
Rengeteget foglalkozik a súlyával, a könyvben minden fejezet úgy kezdődik, hogy leírja az aktuális kilóinak a számát. (Ez engem nagyon idegesített...)
Kicsit kétségbeesett, hogy ennyi idősen még nincs pasija, ezért lázasan keresi. Vagyis, álmodozik róla... nem igazán van tisztában vele, hogy milyen az igazi szerelem, így elhiszi, hogy a főnöke tényleg szereti őt... pedig nem.
Bridget


Mindent lejegyez a naplójába.
A barátai a legfontosabbak az életében, rájuk akkor is hallgat, ha nem kéne. :/

- Mark Darcy:

Okos, jóképű, kifogástalan modorú, valamint Bridge szerint kicsit merev és unalmas. Sztárügyvéd, így rengeteg pénze van.
A szülei tanácsát mindig megfogadja, felveszi az anyja által vett ruhákat... szóval olyan kis jófiú.
Nem elég bátor, hogy nyisson Bridget felé vagy ha igen, akkor már elkésett.
Mark

Nem igazán tudja, mit akar: udvarol egy lánynak, közben szerelmet vall Bridget-nek, eljegyez valakit, közben Bridget-et szereti... őrület.
A könyvben nem szerepel túl gyakran, annak ellenére, hogy az egyik főszereplő.

- Daniel Cleaver:

Bridget főnöke. Nagyképű, menő, rámenős és igazán jóképű. Ezt tudja is magáról, és kíméletlenül ki is használja. Minden nőt megkap, akit csak akar, és sajnos Bridge nem veszi észre a veszélyt időben.
Daniel

Mark-kal régóta ismerik egymást, ő volt a tanú Mark 1. esküvőjén, csak később hátba támadta a barátját, így most kimondottan ellenséges köztük a viszony.

- Bridget mamája:

Ő az egyetlen mellékszereplő, aki kiemelek, de csak azért, mert tiszta őrült. Pörög, szervez, tervez...
Mindig új dologba fog bele, és minden férfit igyekszik meghódítani a környezetében. (Persze, Bridget papája ennek nem örül...)
Állandóan bajba vagy kisebb bűncselekménybe keveredik, és általában a lányának kell kihúznia a bajból... természetesen akkor, mikor végre randizna az álom férfival. De nem, neki helyette a mamát kell megmenteni!

A könyvről:
 Kedvenc szereplő: Bridget.
Legellenszenvesebb karakter: Daniel.
Legjobb rész: A vége.
Legrosszabb rész: A közepe, mert kicsit unalmas, meg az idegesítő súly-lejegyzések.
Kedvenc idézet: "A probléma az, hogy álomvilágban élünk, örökké a múltba, vagy a jövőbe nézünk, ahelyett, hogy élveznénk a jelen pillanatot."


- Bridget Jones- The Edge of Reason(Bridget Jones naplója 2.-Mindjárt megőrülök!):
A sztori:
 
Bridge végre megtalálta a boldogságot Mark mellett. De a boldogság nem tart sokáig. Bridget féltékenysége és Mark új, fiatal és nagyon csinos kolléganője miatt. Valamint megint felbukkan Daniel, aki csak arra várt, hogy Bridge meginogjon a Mark-ba vetett hitében.
Bridget munkát és életstílust vált. Televíziós tudósítóként próbál megélni.
Az ügyek természetesen megint túl bonyolultak ahhoz, hogy megoldja őket, így nemsokára Thaiföldön találja magát egy női börtönben, ahonnan az ítélet szerint 15-20 múlva engedik ki... TE JÓ ÉG!


Új szereplők:
- Rebecca:
 
Mark új kollégája, csinos, kedves, okos és alig múlt 20 éves. Rengeteg időt tölt Mark-kal, így nem csoda, ha Bridget gyanakodni kezd.

A könyvről:
 Kedvenc szereplő: Maradt Bridget, mert olyan kis szerencsétlen, bár néha leütöttem volna/ráordítottam volna, hogy mit művel.
Legellenszenvesebb emberke: Bridge mamája mostanra vált annyira idegesítővé, hogy áhhh...
Legjobb rész: Mikor börtönben van, bár ezt Bridget biztos nem így gondolta...
Legrosszabb rész: Mikor szakít Mark-kal.
Kedvenc idézet: "Általánosan elfogadott tény, hogy abban a pillanatban, mihelyt az életed egyik területe helyreáll, egy másik látványosan ízekre hullik."


- Bridget Jones-Mad about the boy(Bridget Jones naplója 3.-Bolondulásig):
A sztori:
 
Eltelt egy pár év és az 51 éves Bridget egyedül neveli 2 gyerekét. Ugyanis időközben férjhez ment, gyereket szült, majd megözvegyült. :(
A fiatal (?) anyuka most ismerkedik az internet világával, rengeteget Twitterezik... közben a gyerekeit egy kicsit elhanyagolja.
Közben persze nem adja fel. Mit neki az özvegység! Keres magának pasit 51 évesen is.
Persze, az idő múlásával Bridget-ünk ízlése mit sem javult: egy nála jóval fiatalabb srác nem biztos, hogy jó választás lesz....


A könyvről:
Kedvenc szereplő: Nem tudom. Senki. Bridget unalmas lett, a többi meg érdektelen volt.
Legellenszenvesebb karakter: A fenti okból kifolyólag senki.
Legjobb rész: Nincs. Esküszöm, ezt csak becsületből olvastam el. Amúgy nagyon rossz volt.
Legrosszabb rész: Az egész könyv. Nagyon unalmas lett, és nem hozza az előző két rész humorát. (Bár azok se a legjobb humorúak, ott legalább van mit élvezni.)
Kedvenc idézet: "A Dalai Láma használja a Twittert, vagy a titkárai intézik helyette?"

- A filmekről:

Eddig csak az első 2 részből készült film, mivel a harmadik könyv tavaly jelent meg. Úgy néz ki, hogy nem is lesz több, mert a Daniel-t játszó Hugh Grant nem egyezett bele a folytatásba. Pedig a film klasszisokkal jobb, mint a könyv. Vicces, aranyos, és nem kell a súlyáról való panaszait hallgatnunk.

Összességében:

A könyv a legjobb női sorozatnak, Bridget a világ leghíresebb szinglijének lett titulálva, ami szerintem erős túlzás. Őszintén bevallom: baromira untam a könyvet. Tényleg. Az első 2 rész hagyján, az még élvezhető volt valamennyire, de a 3.... azt azért nem csaptam össze a 10. oldal után, mert 1, reménykedtem, hogy idővel jobb lesz (nem lett az) 2, érdekelt, hogy mi lesz a vége.
Lehet, hogy a könyv tényleg korán volt még, mert ugye 16 évesen nem túlzottan tudom átérezni, hogy milyen 30as szinglinek lenni.
Mindegy. Ha a könyvet akarod elolvasni, fogadd meg egy tanácsomat: VÁRJ vele egy pár évtizedet!
A film viszont nagyon rendben van. Remekül feldolgozták az egyébként nem túl remek könyvet. Vicces lett, érdekes lett, szerethető lett, és nagyon jó színészek vannak benne. Colin Firth fiatalon... :) istenem... (tudod, ő a Mamma Mia!-ban az egyik apa-jelölt. Aki a stresszes pasast játssza.)
A filmet a könyvvel ellentétben jó szívvel és nyugodtan ajánlom, nyugodtan megnézheted, akkor is, ha az egyik jelenetben Bridgetről éppen lehúzzák a bugyit (nem látszik semmi, csak a hangok hallatszanak, kb. 10 másodpercig)







Szóval hát, ez így ennyi. Remélem tetszett.
Holnap igyekszem jönni, nem biztos, hogy sikerül, mert anyák napja van és jön a nagyim meg ugye Anyának is kell valamit csinálni. Ti mivel készültök? (én még nem tudom pontosan, pedig ideje lenne)
Következőleg nem tudom még, hogy mit hozok, majd kitalálom.
Addig is sziasztok!













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése