Minden bejegyzés elejére

Minden bejegyzéscím elé képzeljétek ezt: You must...

2014. augusztus 17., vasárnap

Read it: The Princess Diaries (A neveletlen hercegnő naplója-sorozat)

Igen, tudom, kicsikét elcsúsztam ezzel a résszel. Tegnap este lett volna időm rá, de éppen (most jön a világ legbénább kifogása:) körmöt lakkoztam (ami nem sűrűn fordul elő, de nyár van, és kiélvezem, ameddig nem látják a tanárok...), és nem igazán volt kedvem összekenni a billentyűzetet.
Na de, most itt vagyok, és akkor lássunk is hozzá!



Ez az a könyv, amiről mindenki hallott. Esetleg olvasta. Én előbb láttam a filmet, mint a könyvet, és mivel a film nagyon tetszett, úgy gondoltam, "ismerjük meg az eredetiét is!" . És kölcsön kértem a barátnőmtől.
Kicsit félve vallom be, de először annyira nem nyerte el a tetszésemet. Mivel a könyv úgy indul, hogy Mia azon kesereg, hogy nem megy a matek, és az anyja a tanárával randizik, nem tett rám túl nagy benyomást. Kicsit tovább kellett olvasni, hogy beinduljon a történet. Mikor Mia megtudja, hogy hercegnő, onnantól lesz igazán jó.
Az 1. rész
A sorozat 10 'nagy' könyvből áll, de az egyes részek között vannak ilyesmik, hogy '4 és feledik rész', '7 és fél' és '7 és háromnegyed'... bár ezek a fél-részek rövidek, a teljes N.H.-sorozat 17 db könyvből áll...
A sorozat
A sorozat írója Meg Cabot, aki egy hihetetlenül aranyos nőnek látszik mindegyik fotóján. Ez biztos így is van, hiszen rengeteg remek könyvet írt, hatalmas sikerrel.
Meg Cabot
Na jó, elég a 'kevés szöveg-sok kép' elnevezésű dologból. Megpróbálom összeszedni a film és a könyv különbségeit és hasonlóságait.
- A sztori:
Hasonlóság:
A történet igazából csak a főbb vonalaiban egyezik. Mia hercegnő, szerelmes a menő srácba, miközben a legjobb barátnője bátyja a haverja. Kb. ennyi.
Különbség:
 Szinte minden. A film második részének köze sincs a sorozathoz.
- Mia kinézete:
Hasonlóság:
 Hm.... nos... Mia lány. :) Talán mondhatom, hogy elsőre nem tartják szépnek, míg a végén már igen. Ennél több hasonlóságot nem igazán lehet felfedezni a 2 műben.
Különbség:
 A könyvbéli Mia túl magas, a haja szőkésbarna, kicsik a mellei és ez nagyon zavarja. Viszont, a filmben göndör, barna haja van, szemüveges... fogszabályzós.
- Mia családja:
 Hasonlóság:
 Nos... van egy Helen nevű anyja és a nagymama neve is stimmel. És az anyja tényleg a matektanár felesége lesz és születik egy gyerekük.
Különbség:
 Az apja él és virul, a nagymama egy gonosz sárkány, a matektanárt és az öccsét máshogy hívják. A könyvben.
- Mia barátai:
Hasonlóság:
 Lilly a legjobb barát. És Mia nem túl népszerű.
Különbség:
A könyvben sokkal több barátja van, akik egyszerűen ki lettek nyírva a filmváltozatban! :P
- Lilly:
Hasonlóság:
  Tényleg barátok. Lilly-nek van egy műsora.
Különbség:
 A könyvben Lilly sokkal erőszakosabb, mint a filmben, és a szülei pszichológusok. Van egy kutyájuk, Pavlov. És egyszer annyira összevesznek, hogy hónapokig nem beszélnek.
- Michael:
 Hasonlóság:
 Szerelmes Mia-ba. Összejönnek. Helyes. (vagy azt állítják) Van egy zenekara.
Különbség:
 Michael nem szerel autókat a könyvben, de lehet, hogy rosszul emlékszem. A könyvben számítógépes zseni. És nem tűnik el, mint azt a film állítja.


 Ennél több sajnos nem jut eszembe, de valószínű van még jó pár. Teljesen más a film és a könyv, de mindkettő jó. (Persze, a változtatást is meg lehet érteni. A teljes sorozatot filmre vinni kicsit bonyolult lenne...)
Ha még nem olvastad a könyvet, akkor érdemes, mert totál más szögből mutatja a dolgokat, mint a film. És van humora. Jó humora...



Remélem tetszett, tudom rövid, majd holnap kaptok új részt! :D Kicsit rendhagyó részt.
Sziasztok!












4 megjegyzés:

  1. Én elolvastam az első részt illetve mind a két filmet láttam. A film az jobban tetszett úgyhogy a könyv többi részét nem olvastam el.kövit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én egész nyáron körmöt lakkozok mivel nálunk sem engedik a tanárok. Maximum az átlátszót

      Törlés
    2. Igen, meg tudom érteni, az első rész annyira nem jó. Kb. a 3. résztől érződik, hogy "nem lehet letenni", meg azért vannak meglepő fordulatok...

      Törlés
  2. Nálunk igazából nem szólnak érte így direktben, csak csúnyán néznek... :D

    VálaszTörlés